Horsemanship

BASISPRINCIPES PAARDRIJDEN \ GRONDWERK \ LOS IN DE BAK WERKEN MET EEN PAARD

Horsemanship

Om op een juiste manier met uw paard om te gaan, of u nu rijdt, hem leidt of los met hem werkt in de bak, is kennis hebben van: 1) het wezen paard, 2) hoe hij denkt, 3) hoe hij leert onontbeerlijk.
Met die kennis (horsemanship) kunt u zijn lichaamstaal lezen (wat gaat er in hem om, waarom reageert hij zo), zijn gedrag voorzien (wat gaat hij doen bij een bepaalde situatie?), op een juiste manier/adequaat erop reageren (waardoor u leiderschap verkrijgt) en hem op een voor een paard begrijpelijke manier dingen aanleren. Dat geeft duidelijkheid, voorspelbaarheid, en daarmee rust, vertrouwen en een stukje veiligheid, zowel voor het paard als voor de ruiter. Heel praktisch dus en een wezenlijk onderdeel van de omgang met paarden voor iedereen die bij deze dieren betrokken is!
Verdiep je in het wezen paard…..en er gaat een wereld voor je open!

Lessen

Bij Stal Renate op camping T Groene Veld staat, naast natuurlijk de veiligheid van de ruiter (cap en bodyprotector verplicht), de hierboven beschreven kennis/horsemanship van het paard centraal. Voor een les kiest u uit het rijden, grondwerk of loswerken of een combinatie ervan. Tijdens  deze lessen komen er beetje bij beetje elementen van de kennis over paarden ter sprake. Deze zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de omgang met paarden.

Kosten

U kunt hier komen lessen, maar ik kom ook op locatie om u met uw eigen paard te begeleiden. Een les kost 35 euro per uur en als ik op locatie kom, komen daar 19 cent per km aan kilometervergoeding bij. Als u hier op onze locatie lest, is het ook mogelijk om een les van een half uur te nemen.

WIE BEN IK?

Ik ben Renate Boomgaard, geboren in 1968 en sinds 2009 wonende in Tynaarlo.  In mijn jeugd heb ik tien jaar recreatief gereden en toen we in Tynaarlo kwamen wonen kreeg ik de gelegenheid om mijn hobby weer op te pakken: paardrijden. Hoe bijzonder kan het in het leven gaan: door de leesboekjes van Heartland die ik aan mijn dochter voorlas, kwam ik in aanraking met de join up van Monty Roberts en toen ging het balletje rollen. Ik verdiepte me in het wezen paard door de boeken, filmpjes van Klaus Ferdinand Hempfling te bestuderen en de boeken van Mark Rashid, door lessen te nemen in Klassieke Dressuur van Wim Vonck en Grondwerk bij Janet Bos. Er ging een wereld voor me open. Van iemand die verwacht dat het paard blindelings, als een machientje waar knopjes op zitten, doet wat ik zeg, ontwikkelde ik me tot iemand die weet hoe een paard instinctief denkt en dus reageert, en dat de mens de taak en de intelligentie heeft om daar op een juiste manier mee om te gaan en op te reageren. Ik leerde het paard te ‘lezen’ en op een voor het paard begrijpelijke manier met hem om te gaan en hem te beleren. Niet alleen het paard leert daarbij, maar ik ook. De paarden zijn hier de leermeesters, niet wij….. In 2018 heb ik mijn diploma Instructeur Orun niveau 3 Freestyle behaald en geef ik lessen op mini camping T Groene Veld en op locatie.

Ik zal mijn leven lang blijven leren, maar ik wil de kennis die ik nu heb graag al met iedereen delen, om de omgang tussen mens en paard, op welk niveau en in welk segment dan ook, voor beiden fijn en plezierig te maken.

Bij deze bedank ik Wim Vonck, Janet Bos,  Emiel Voest en Chaja Kolthoff voor de prachtige lessen die ik van ze ontving. Mijn dank gaat ook uit naar de paarden, mijn grote leermeesters, die in mijn leven zijn of waren: Flower, Silvie, Cherie, Mighty, Silvester, Gentle, Zahpier, Luna, en de veel te vroeg overleden, lieve, eigenwijze shetlander Puk. En natuurlijk de huidige paarden Carlos, Charlie, Flor en Fleur.  En zeker natuurlijk niet te vergeten de naamloze manegepaarden die hun leven geven om ons mensen te leren rijden en waar ik het ooit in mijn jeugd op mocht leren.